Julián Zugazogoitia en referència a Negrín: "El decreto de Franco aboliendo la autonomía de Cataluña tenía apasionados suscriptores entre los republicanos"

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Juan Negrín, abans del 1939

FITXA 0354

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ Segons les memòries de Julián Zugazogoitia, «el decreto de Franco aboliendo la autonomía de Cataluña tenía apasionados suscriptores entre los republicanos», Zugazogoitia hi sosté que el polític Juan Negrín, que va ocupar el càrrec de cap de govern i al final de la guerra i a l’exili el de president de la república, li havia confessat a ell mateix que «no estoy haciendo la guerra contra Franco para que nos retoñe en Barcelona un separatismo estúpido y pueblerino. (…) No hay más que una nación: ¡España! (…) Antes de consentir campañas nacionalistas que nos lleven a desmembraciones que de ningún modo admito, cedería el paso a Franco sin otra condición que la que se desprendiese de alemanes e italianos».[546] Els catalans haurien d’aprendre a no deixar-se enganyar pels afalacs i les bones maneres perquè la catalanofòbia, com es pot comprovar, nia a l’inconscient i als racons més profunds de l’ànima. És un error molt greu pensar que el nacionalisme espanyol és preconitzat tan sols per la dreta i el militarisme, com han volgut fer creure alguns durant la dictadura de Franco. El nacionalisme espanyol també és defensat per ideologies progressistes i fins i tot per l’extrema esquerra, que creuen justificar-se les ànsies de progrés amb l’eliminació de les reivindicacions nacionals de Catalunya. La catalanofòbia és en els uns un objectiu i en els altres, un projecte; per als catalans, però, en definitiva serà el mateix. Quan et volen eliminar, quina importància té que ho facin per uns objectius conservadors o per un projecte utòpic, si t’eliminen igualment. Per als catalans, tant és la diferència que hi pugui haver entre els dos programes i entre els nacionalistes espanyols mateixos perquè sempre representarà el mateix mal, el d’ahir amb absolutistes o liberals, el d’avui amb constitucionalistes o patriotes socialistes i el de demà amb els qui són partidaris de la utopia i els qui voldran no córrer tant. Per això, els catalans no han de veure gaire diferència en la seva catalanofòbia si han d’acabar sempre en la mateixa conclusió (Ferrer i Gironès, 2000: 263-264).

Negrín a Julián Zugazogoitia: «El decreto de Franco aboliendo la autonomía de Cataluña tenía apasionados suscriptores entre los republicanos» - Segons cita de Julián Zugazogoitia a les seves memòries. Recollit sense referència a Tempesta (2015).


CONSEQÜÈNCIES


OBSERVACIONS [545] Carles M. Espinalt. Obra escrita, El Llamp, Barcelona, 1987, p. 558 i Josep Sort i Jané. O nacionalismo español, Laiovento, Santiago de Compostel·la, 1997, p. 562.

[546] Lluís Companys, trajectòria d’un president, cedit per Miquel Fraire i Gerard Pla. Vegeu també Josep Sort i Jané. Op. Cit., p. 86.

Datació

ANY 1939-1940

MÉS N.I.

DATA EXACTA N.I.

DÈCADA 1930s

Localització

LOCAL GENÈRIC DECLARACIONS

LOCALITAT

MUNICIPI N.I.

COMARCA N.I.

PROVÍNCIA N.I.

COMUNITAT AUTÒNOMA N.I.

TERRITORI RESTA DE L'ESTAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA)

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA

VÍCTIMA (JURÍDICA) GENERALITAT DE CATALUNYA

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA ADMINISTRACIÓ PÚBLICA


Dades autor/s

AUTOR/S JUAN NEGRÍN LÓPEZ

QUALIFICACIÓ AUTOR/S PRESIDENT DEL GOVERN DE LA SEGONA REPÚBLICA ESPANYOLA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PÚBLICA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) AUTORITATS 2ª REPÚBLICA ESPANYOLA

ORGANITZACIÓ GOBERN DE LA 2ª REPÚBLICA


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCURS DE L'ODI (HATE SPEECH)

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCURS DE L'ODI (ALTRES)


Elements discursius

Apologia de l'ús de la força contra Catalunya

Fonts

INFORMACIÓ

VIQUIPÈDIA (N.I.) Juan Negrín

VIQUIPÈDIA (N.I.) Julián_Zugazagoitia_Mendieta


LLIBRE

FERRER GIRONÈS, FRANCESC (2000), Catalanofòbia. El pensament anticatalà a través de la història. Ed. 62.

JULIAN ZUGAZAGOITIA, GUERRA Y VICISITUDES DE LOS ESPAÑOLES

VOGT, HERIBERT (2015) Tempesta KIT-BOOK