Escarré s'exilia a Itàlia a causa de les pressions franquistes al Vaticà i és obligat a renunciar al seu títol d'abat de Montserrat

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

FITXA 0111

Escarré, en el moment de pujar a l'avió, camí de l'exili (Font: La Vanguardia)

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ Com a conseq:uència de les declaracions que l'Abat Escarré feu al novembre del 1963 al Diari Le Monde, criticant el règim espanyol per antidemocràtic i pel poc respecte a les llibertats de Catalunya, l'any 1965 el govern franquista el va obligar a abandonar Catalunya i aquest s'exilià a Itàlia. Concretament, passà a residir al monestir de Viboldone (Llombardia), amb Aureli Argemí i Roca, qui va ser el seu secretari entre 1965 i 1968. El 1966 el govern espanyol el va obligar a renunciar al títol d'abat de Montserrat.

CONSEQÜÈNCIES Malalt de mort, l'abat Cassià Just el portà a Barcelona i fou enterrat a Montserrat. El succeí Gabriel Maria Brasó i Tulla (1912 – 1978).

OBSERVACIONS El 14 de novembre de 1963 van ser publicades a l’influent diari francès Le Monde unes declaracions de l’abat de Montserrat Aureli M. Escarré, entrevistat per José Antonio Novais, per iniciativa de Josep Benet i Albert Manent.

Com assenyala Josep Massot: "Escarré va tenir un paper de primer ordre en la vida de la Catalunya de la postguerra i va contribuir decididament a la reconstrucció de Montserrat i a la seva inserció en les inquietuds i els desigs del seu poble”. L’any 1963 el Vaticà havia promulgat l’encíclica Pacem in Terris, que avalava, per part de l’Església catòlica, el respecte i la defensa dels Drets Humans i els règims democràtics. El Concili encara estava treballant a Roma, quan, al mes de maig, va començar la campanya dita de les instàncies, que demanava a l’Estat espanyol la normalització del català a l’ensenyament i als mitjans de comunicació, aleshores severament prohibit. En aquest context, l’abat Escarré es pronuncia i emet les seves declaracions.

L’Estat espanyol de Franco, oficialment catòlic, va ser considerat per l’abat Escarré com “un estat que no obeeix els principis bàsics del cristianisme”. Escarré demanava que el poble pogués triar el seu govern, garantir la llibertat de premsa, la fi del clima de guerra civil, i defensar la llengua catalana, no com “un deure, sinó ben bé una necessitat; quan es perd la llengua, la religió també tendeix a perdre’s”.

Pocs dies després d’aquestes manifestacions va ser clausurada Òmnium Cultural i assaltat el Casal de Montserrat a Barcelona.

Datació

ANY 1965

MÉS MARÇ

DATA EXACTA 12/03/1965

DÈCADA 1960s

Localització

LOCAL GENÈRIC N/A

LOCALITAT BARCELONA

MUNICIPI BARCELONA

COMARCA BARCELONÈS

PROVÍNCIA BARCELONA

COMUNITAT AUTÒNOMA CATALUNYA

TERRITORI PRINCIPAT


Dades víctima/es

VÍCTIMA (FÍSICA) AURELI MARIA ESCARRÉ I JANÉ

QUALIFICACIÓ VÍCTIMA ABAT DE MONTSERRAT

VÍCTIMA (JURÍDICA) ESGLÈSIA CATÒLICA ROMANA

CATEGORIA VÍCTIMA JURÍDICA ENTITAT RELIGIOSA


Dades autor/s

AUTOR/S FRANCISCO FRANCO

QUALIFICACIÓ AUTOR/S CAP DE L'ESTAT ESPANYOL

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (1r nivell) PÚBLICA

TIPUS D'ORGANITZACIÓ (2n nivell) AUTORITATS FRANQUISTES

ORGANITZACIÓ ESTADO ESPAÑOL


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) HOSTILITATS CONTRA PERSONES O ENTITATS


SUBTIPOLOGIA (2n nivell) EXILI


Comportaments violents/delictius

N.I.

Fonts

NOTÍCIA

LLIBERTAT.CAT 14/11/1963 1963 Le Monde publica unes declaracions de l'abat Escarré de Montserrat

VANGUARDIA, LA 12/03/2015 El abad Escarré, camino del exilio

INFORMACIÓ

VIQUIPÈDIA (N.I.) Aureli Maria Escarré i Jané

PRESIDÈNCIA.GENCAT (N.I.) Declaracions de l'Abat Escarré a 'Le Monde'

ABATESCARRE50.CAT (N.I.) L’abat Escarré, defensor de la identitat catalana i la justícia social