Bayarri escriu ''El perill català'', una obra antipancatalanista des de una perspectiva valencianista

De Wiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
El Perill Català
Josep Maria Bayarri

FITXA 0074

Narració dels fets

DESCRIPCIÓ 'El perill català' sintetitzà la fòbia antipancatalanista, és a dir, l'aversió a una suposada deriva irredemptista que podria estendre's en el valencianisme i el catalanisme (Flor, 2011: p. 66) ). Literalment: "El perill que diem català, per a nostra Valencia consistix (...) en creure i propalar que Valencia, l'antic reine, la nostra patria és catalana, que Valencia, per si, no té personalitat nacional; que la patria dels Valencians es diu Catalunya; que'ls valencians som catalans de Valencia (...) que la nostra història valenciana, la nostra cultura i el nostre territori i la nostra tradició, formen part i estan implícites en una entitat nacional superior que's diu la Gran Catalunya" (Viadel, 2009: 50). Al llibre es realitza una advertència al poble valencià que la puixança de Catalunya en diferents terrenys podria acabar absorbint-los, tesi que posteriorment seria feta pròpia i propagada pel blaverisme a partir de final dels anys 1970.

CONSEQÜÈNCIES Per a Viadel, l'obra es convertí en "una obra totémica per al blaverisme" (2009: 50), moviment essencialment anti-catalanista. Amb tot, la publicació del llibre no fou cap impediment perquè Bayarri continuara col·laborant amb els diferents sectors del moviment valencianista, fins i tot aquells més propers al catalanisme.

OBSERVACIONS L'obra es publicà al 1932, amb una tirada de 500 exemplars, en plena efervescència del valencianisme polític de preguerra, en el moment també en què tenia lloc la unificació ortogràfica valenciana basada en la normativa de Pompeu Fabra i de l'IEC (Viadel, 2009: 49). Coincidentment, el poeta negava la unitat idiomàtica i empreva una ortografia propia (Viadel, 2009: 50). Flor matisa que aquesta no era una obra pròpiament anticatalanista sino antipancatalanista Aquest autor, destaca les contradiccions del moviment blaver que dècades després, hauriat reivindicat l'obra i la figura de l'autor com un precursor, tot i haver estat catalanòfil i sobiranista valencià (Flor, 2011: 66) .

Datació

ANY 1931

MÉS N.I.

DATA EXACTA N.I.

DÈCADA 1930s


Localització

LOCAL GENÈRIC LLIBRE

LOCALITAT

MUNICIPI VALÈNCIA

COMARCA VALÈNCIA

PROVÍNCIA VALÈNCIA

COMUNITAT AUTÒNOMA «COMUNITAT VALENCIANA»

TERRITORI PAÍS VALENCIÀ


Dades autor/s

AUTOR/S JOSEP MARIA BAYARRI

QUALIFICACIÓ AUTOR/S ESCRIPTOR, ESCULTOR I POETA VALENCIÀ


Classificació

TIPOLOGIA (1r nivell) DISCURS DE L'ODI ('HATE SPEECH')

SUBTIPOLOGIA (2n nivell) DISCURS DE L'ODI (ALTRES)

Elements discursius

Irredemptisme i antipancatalanisme

Fonts

INFORMACIÓ

VIQUIPÈDIA (N.I.) El Perill Català

LLIBRE

FRANCESC VIADEL 31/12/2009 "No mos fareu catalans". Història inacabada del blaverisme

VICENT FLOR 23/04/2011 NOVES GLÒRIES A ESPANYA: Anticatalanisme i identitat valenciana

DOCUMENT

VICENT FLOR 25/06/2009 L’ANTICATALANISME AL PAÍS VALENCIÀ: IDENTITAT I REPRODUCCIÓ SOCIAL DEL DISCURS DEL “BLAVERISME”